Katarzyna Konieczna

Jestem pedagogiem. Ukończyłam dwa kierunki studiów magisterskich na Uniwersytecie Łódzkim: pedagogikę rewalidacyjną i pedagogikę wieku dziecięcego, a także studia podyplomowe z zakresu integracji sensorycznej w Centrum Integracji Sensorycznej w Warszawie. Przez kilka lat pracowałam w przedszkolu jako nauczyciel. Mam również doświadczenie w pracy z osobami niepełnosprawnymi i w opiece nad ciężko i przewlekle chorymi.

Ukończyłam wiele kursów i szkoleń:

• szkolenie „Wspomaganie dzieci z autyzmem w rozwijaniu funkcjonalnej komunikacji – model AAC”
  • szkolenie „Zespół Aspergera”
  • warsztaty metodyczne „Edukacja przez ruch w przedszkolu”
  • warsztaty metodyczne „Klasyka dla Smyka, czyli wesoła muzyka”
  • seminarium „Wykorzystanie metody I. Majchrzak w procesie przygotowania dziecka do nauki czytania i pisania”
  • szkolenie „Dziecko z posturalnie obniżonym napięciem mięśniowym – formy pracy terapeutycznej w oparciu o koncepcje neurorozwojowe”

Praca z dziećmi to zajęcie dające mi najwięcej satysfakcji i radości. Do każdego dziecka podchodzę indywidualnie. Przykładam dużą uwagę do tego, by zrozumieć potrzeby i emocje dziecka. Moją dewizą w pracy są słowa Janusza Korczaka: „Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz, jeśli nie wie – wytłumacz, jeśli nie może – pomóż”.

Prywatnie jestem szczęśliwą żoną i mamą trójki dzieci. Kocham muzykę i oddaję się swojej pasji poprzez śpiewanie w zespole grającym muzykę chrześcijańską. Odprężają mnie prace ręczne, szczególnie dekorowanie przedmiotów metodą decoupage. Uwielbiam górskie wyprawy i jazdę na rowerze.